Korzyści z uzdatniania i zmiękczania wody

Posted by

Jakość wody, płynącej w miejskiej sieci jest bardzo zróżnicowana i uzależniona od wielu czynników, m. in. metody oczyszczania, położenia geograficznego czy rodzajów skał i minerałów, występujących u źródła wydobycia. Jednym z parametrów, najczęściej negatywnie odczuwanych przez mieszkańców, jest zbyt wysoka twardość wody. Objawia się w zakamienionych urządzeniach (czajniku, pralce, zmywarce) i zostawia trudne do usunięcia zacieki na gładkich powierzchniach w łazience czy kuchni (na zlewie, wannie, płytkach ceramicznych). Woda twarda i bardzo twarda (około 20 dH) to domena niemal całej Polski. Domy jednorodzinne z kolei borykają się ze zjawiskiem tzw. wody żelazistej. Warto sięgnąć po skuteczne i w pełni bezpieczne sposoby na uzdatnienie i zmiękczanie wody. 

Jak działa zmiękczacz wody?

Cały proces odbywa się za pomocą zainstalowanych uzdatniaczy wody, posiadających specjalne złoża filtracyjne, wykorzystujące działanie sodu. Działają one na zasadzie łączenia się z jonami magnezu,  wapnia, a w rezultacie – demineralizacji wody. Po przejściu przez taką „selekcję”, woda pojawiająca się w kranie lub innym urządzeniu jest miękka lub średnio miękka, w zależności od preferencji użytkowników. Złoże filtracyjne musi być raz na jakiś czas przepłukiwane, a co za tym idzie – uzupełnia się jego właściwości, w tym czasie zgromadzone jony wapnia i magnezu usuwane są do kanalizacji.

Miękka woda i jej korzyści

Podstawową korzyścią z posiadania zmiękczonej wody w gospodarstwie domowym jest oczywiście dużo prostsze utrzymanie czystości w miejscach, w których często się z niej korzysta, a więc w łazience i kuchni. Sprzątanie, dzięki eliminacji trudnych w usuwaniu osadów na kabinie prysznicowej czy bateriach, będzie krótsze i przyjemniejsze. To także duża korzyść dla budżetu mieszkańców – ograniczamy środki wydane na chemię zmiękczającą, a więc różnego rodzaju preparaty do zmywarki czy pralki. Zmiękczona woda posiada także lepszy smak i wpływa na duży komfort gotowania.
Warto zapoznać się z informacjami w portalu krainawody.pl pod adresem: http://www.krainawody.pl/8-zmiekczacze ,gdzie znajdą Państwo wiele Ciekawych informacji.

Co z żelazem i manganem?

Obok problemu z nadmierną twardością, z którą rozprawiają się zmiękczacze wody, w domkach jednorodzinnych ze studniami głębinowymi istnieje zjawisko tzw. wody żelazistej, zawierającej duże ilości żelaza i manganu. Woda taka posiada ciemny, mętny kolor, charakterystyczny, nieprzyjemny zapach i sieje spustoszenie w instalacjach doprowadzających wodę do budynku. W takiej sytuacji warto pomyśleć o bardziej złożonym urządzeniu do uzdatniania wody, które oprócz zmiękczenia i usunięcia potasu i magnezu, również zadba o oczyszczenie jej z jonów żelaza i manganu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Why ask?