Zmywaka to urządzenie niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Nie tylko przyspiesza pracę na kuchni, ale także pozawala zmniejszyć rachunki za wodę. na rynku dostępnych jest wiele modeli zmywarek. Warto jest zatem wiedzieć, na co zwrócić uwagę dokonując zakupu.
Rodzaje zmywarek
Zmywarki podzielić można na kilka typów. Wszystko zależy od ich przeznaczenia. Pierwszym typem zmywarek gastronomicznych jest zmywarka do szkła. Najczęściej ten typ urządzenia można spotkać w barach lub pubach, czyli tych miejscach, w których często używa się naczyń szklanych, takich jak kufle, kieliszki czy lampki do wina. Są oczywiście używane także w dużych restauracjach czy hotelach, ale wówczas stanowią jedną z kilku używanych zmywarek. Cechą charakterystyczną zmywarek do szkła jest to, iż zmywa ona w wodzie o niższej temperaturze. Dzięki temu szkło jest bezpieczniejsze. Druki typ zmywarek gastronomicznych to zmywarki do naczyń. To najpopularniejszy model zmywaki. Wykorzystywanych jest we wszystkich typach lokali gastronomicznych. Wśród zmywarek do naczyń, często określanych jako zmywarki uniwersalne, wyróżnić można urządzenia podblatowe, kapturowe oraz przemysłowe tunelowe. Można w nich myć zarówno szkło, jak i porcelanę, sztućce czy różne akcesoria gastronomiczne. Warto zwrócić uwagę jeszcze na zmywarki do garnków. Są to dość duże urządzenia służące do zmywania dużych garnków czy pojemników cateringowych. Wybierając zmywarkę zawsze należy pamiętać o tym, aby było to urządzenie wysokiej jakości. Przykłady można znaleźć tutaj.
Jaka zmywarka gastronomiczna?
Dokonując zakupu zmywaki, przemyśleć należy kilka istotnych elementów. Przede wszystkim określić należy ile i jakie rodzaju dziennie naczyń będzie wymagać mycia. Pamiętać należy także o tym, że każde pomieszczenie ma swoje ograniczenia. Dlatego przed zakupem wybrać należy miejsce, w którym będzie miała stanąć zmywarka oraz dokonać dokładnych pomiarów. Pod uwagę należy w tym momencie wciąż to jaki rodzaj zmywaki będzie najlepszy. Podblatowa, kapturowa czy może przemysłowa tunelowa. Wybierają miejsce na zmywarkę nie można zapomnieć, aby sprawdzić na jakiej wysokości znajduje się rura odpływowa. Istotna jest także odległość jaka dzielić będzie zmywarkę od zaworu wody. Od tego zależy, czy konieczny będzie dodatkowy wąż zasilający do wody.
Jak zatem widać, wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego nie jest wcale taki prosty, jak mogłoby się to wydawać. Każdy aspekt musi być dokładnie przemyślany. Wszystko po to, aby z zakupu być po prostu zadowolonym.